Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

5 tips voor SketchUp

5 tips voor SketchUp die iedereen helpen om beter te tekenen. Leer deze basis! Natuurlijk is het gemakkelijk om te zeggen als SketchUp docent, maar weet wat je aan het doen bent en weet hoe je tekent. Je tekening volgens een goede structuur opbouwen vergt in het begin de nodige inspanning maar levert veel op. Om je vast een beetje beter te maken met SketchUp heb ik hier 5 tips voor SketchUp om je om sneller en beter te laten tekenen.

Ben je nog niet in het bezit van een SketchUp licentie? Bestel deze dan hier.

Tip 1: ken de sneltoetsen, of stel ze in

Bij SketchUp kan je gebruik maken van sneltoetsen. Onder ‘Preferences > Shortcuts’ is het mogelijk om voor elke handeling in SketchUp een sneltoets in te stellen. Veel tools hebben al een standaard sneltoets: [L] = lijn, [R] = Rechthoek en de [SPATIE] is het selectiepijltje. Bekijk ze eens goed en leer er mee werken.

Tip 2: gebruik componenten

Componenten kun je zelf maken. Van tafelpoot tot bouwkolom. Klik driemaal op een losstaand element > klik op de rechtermuisknop > klik op ‘make component’. Componenten kun je makkelijk verplaatsen, draaien en op zichzelf opslaan.

Tip 3: draai componenten of groepen om hun eigen middelpunt.

Zodra je een component hebt gemaakt of gedownload is het mogelijk om ze te selecteren. Doe dat 1 maal met de muiscursor. Nu zie je een blauw geraamte om het object staan. Klik op de ‘Move Tool’ en veeg met de cursor over een zijde van het geraamte heen, op de plek waar je een rood kruisje ziet. Zodra je muis hier staat verschijnt er een gradenboog, en kan je met twee klikken het object draaien.

Tip 4: koop een goede muis

Een goede muis is essentieel voor werken in SketchUp. Een drieknopsmuis die ergonomisch is gevormd en lekker werkt, ook als je langer tekent.

Tip 5: sla je tekening tijdig op

Voordat je start met tekenen is het goed om direct je 3D tekening op te slaan, op een plek waar je hem goed terug kunt vinden. Dit voorkomt chaos. Tevens zet SketchUp na 5 minuten een autosave bestand naast je SketchUp bestand. Als SketchUp om wat voor rede dan ook uitvalt, ben je maximaal 5 minuten van je tekentijd kwijt.

Meer weten dan alleen 5 tips voor SketchUp

Ga aan de slag met een SketchUp cursus. De SketchUp basiscursus biedt een gestructureerde leeromgeving waarin je stap voor stap door de software wordt geleid. Hierdoor hoef je zelf niet uit te zoeken hoe alles werkt, en kun je direct aan de slag met het ontwerpen van 3D-modellen. Onze Authorized SketchUp trainingen worden gegeven door ervaren docenten die specifieke tips en trucs delen die je niet ontdekt door zelf te experimenteren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om handige toetscombinaties of workflows die je werk in SketchUp veel efficiënter maken.

Halvemaanstraat 30, 5651 BP Eindhoven

SketchUp 3-daagse basiscursus: start 15 mei in Eindhoven

Amsterdamseweg 43, 3812 RP Amersfoort

SketchUp 3-daagse basiscursus: start 16 mei in Amersfoort

DB55 Amsterdam

SketchUp Café 11 juni 2024

Veel succes met deze 5 tips voor SketchUp. Heb je uit eigen ervaring andere tips? Laat het ons gerust weten! Lees ook onze blog over over drie veelgemaakte fouten in SketchUp.