Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

De geschiedenis van SketchUp

Hoe SketchUp begon: de geschiedenis van SketchUp

SketchUp heeft zich in de loop der jaren gevestigd als een toonaangevende tool voor 3D-modellering, populair bij professionals in architectuur, design en vele andere industrieën. Maar zoals met veel innovatieve software, heeft SketchUp een geschiedenis die velen misschien niet kennen. In deze blog duiken we in het verleden van deze tool en kom je meer te weten over het ontstaan van deze krachtige software en vertellen we je meer over de geschiedenis van SketchUp.

De geschiedenis van SketchUp

Afbeelding uit het Amerikaanse patent 6,628,279, ingediend op 22 november 2000.

Door wie werd SketchUp bedacht?

SketchUp werd oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf @Last Software. De mede-oprichters van dit bedrijf, Brad Schell en Joe Esch, introduceerden SketchUp in 2000 als een intuïtief 3D programma. Het idee was om software te creëren dat de drempel voor het ontwerpen in 3D zou verlagen, zodat zelfs mensen zonder ervaring in CAD (computer aided design) er gemakkelijk mee aan de slag konden gaan. Vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en capaciteiten werd SketchUp snel populair.

Joe Esch liep al een aantal jaar rond met het plan om 3D software te ontwikkelen. In deze jaren bewaarde hij handgeschreven notities met zijn ideeën en wensen. Met software engineer Brad Schell staat er na 6 weken een functioneel prototype! Link

SketchUp werd officieel gelanceerd op 24 augustus 2000. Met een groeiend team werd SketchUp benoemd tot een van de Beste Nieuwe Producten op de A/E/C Systems Fall Show in 2001. Naarmate SketchUp populairder werd, waren de diversiteit van toepassingen en de mensen die het product gebruikten indrukwekkend. Ontwerpers uit industrieën zoals film en theater, game-ontwikkeling, bouw, interieurontwerp, landschap en mechanisch ontwerp werkten in de software naast architecten, wat de brede reikwijdte van creativiteit toont die SketchUp ondersteunt.

In lijn met het idee dat ‘less is more’, zorgden Schell en Esch ervoor dat snelheid, efficiëntie en eenvoud leidend waren in alles wat ze deden. Wat 30 minuten zou kosten om te modelleren in traditionele software, kostte slechts 30 seconden om te modelleren in SketchUp. Dit initiële prototype was zo indrukwekkend dat het de toewijding van een aantal vroege investeerders aantrok.

De Google periode

Google nam SketchUp over in maart 2006. Tijdens de periode onder Google’s eigendom kreeg SketchUp veel aandacht. Een van de eerste en meest opvallende ontwikkelingen was de nauwe integratie van SketchUp met Google Earth. Gebruikers konden hun 3D modellen direct naar Google Earth uploaden. Onder Google’s beheer werd de software regelmatig bijgewerkt met verbeterde functies, waaronder betere schaduwopties, fototexturering, gezichtsverdraaiing en verbeterde import/export-opties.

Google veranderd in de loop der jaren 3 keer het logo van SketchUp. Hiernaast het SketchUp logo dat van 2007 tot 2009 werd gebruikt.

Introductie van het SketchUp 3D WareHouse

Kort na de overname in 2006 introduceerde Google het 3D warehouse voor SketchUp. Een functionaliteit waar vandaag de dag nog veel gebruikers plezier aan beleven! Het 3D Warehouse is een platform gekoppeld aan SketchUp, waar gebruikers 3D modellen kunnen delen, uploaden en downloaden. Het biedt een uitgebreide bibliotheek van kant-en-klare modellen die iedereen in zijn of haar eigen projecten kan gebruiken.

SketchUp Make

Google introduceerde een gratis versie van SketchUp (Google SketchUp 7 Free), waardoor het voor een breed publiek toegankelijker werd. Dit droeg bij aan de populariteit van de software onder hobbyisten en onderwijsinstellingen. Een reguliere classic licentie werd in deze periode voor ongeveer 500 dollar verkocht.

Overname door Trimble

Na de overname van SketchUp door Trimble in 2012 heeft de software aanzienlijke groei en ontwikkeling doorgemaakt. Trimble, met zijn sterke achtergrond in bouw-, constructie- en ontwerptoepassingen, heeft de mogelijkheden van SketchUp verder uitgebreid om aan de behoeften van professionals in deze sectoren te voldoen. Er werden geavanceerdere tools en functionaliteiten geïntroduceerd, en de integratie met andere Trimble-producten bood gebruikers een uitgebreider ecosysteem voor ontwerp en constructie. Verder heeft Trimble onderwijs- en trainingsprogramma’s gestimuleerd, wat heeft geleid tot een nog grotere community van gebruikers die SketchUp in hun dagelijkse werkzaamheden integreren.

De mogelijkheid om plugins te ontwikkelen en te integreren is een belangrijk kenmerk van SketchUp en heeft bijgedragen aan de flexibiliteit en populariteit van het programma.

Ontwikkeling van extensies

SketchUp heeft al sinds de vroege versies van het programma ondersteuning geboden voor plugins, ook wel bekend als extensies. Deze plugins breiden de functionaliteit van SketchUp uit door extra tools en functies toe te voegen. Met de groei van SketchUp’s populariteit en gebruikersbasis, groeide ook het ecosysteem van beschikbare plugins. Er zijn nu duizenden extensies beschikbaar die alles bieden, van geavanceerde renderingshulpmiddelen tot specifieke ontwerptools voor bepaalde industrieën.

Veranderingen in het licentieaanbod

Eén van de meest significante veranderingen die Trimble introduceerde, was een verschuiving naar een abonnementsgebaseerd licentiemodel. Terwijl SketchUp onder Google een eenmalige aankoop was (met een gratis versie beschikbaar), begon Trimble in 2019 met het aanbieden van abonnementsopties, waardoor gebruikers jaarlijks konden betalen voor toegang tot SketchUp en bijbehorende diensten.

Onder Trimble werd in 2017 de ontwikkeling van SketchUp Make gestopt, wat de laatste gratis desktopversie van de software was. Gebruikers die op zoek zijn naar een gratis versie worden nu doorverwezen naar de webgebaseerde SketchUp Free.

Starten met SketchUp

SketchUp Pro abonnement subscription

Ben je klaar om deel uit te maken van een rijke geschiedenis van innovatie en creativiteit? SketchUp is door de jaren heen het go-to platform geworden voor ontwerpers, ingenieurs, architecten en zelfs doe-het-zelvers. Van de bescheiden maar visionaire beginjaren bij @Last Software, via de schaalvergroting bij Google, tot de gespecialiseerde professionele toepassingen onder Trimble, heeft SketchUp altijd gestreefd naar gebruiksgemak en veelzijdigheid. Of je nu je droomhuis wilt ontwerpen, een nieuw meubelstuk wilt creëren of je volgende videogame wilt ontwikkelen, SketchUp biedt je de tools om het snel en efficiënt te doen. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van 3D-modellering en breng je ideeën tot leven met SketchUp!