Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

SketchUp usercase: mijn ervaring!

Als SketchExpert geven wij geregeld cursussen en bieden wij software aan, al die cursisten die bij ons de 3-daagse cursus hebben gevolgd, hebben er zoveel aan gehad. In deze SketchUp usercase lees je dat Frank zo’n iemand is, Frank werkt bij Basil en die hebben wij een aantal maanden geleden als cursist les mogen geven en hij haalt alles eruit wat erin zit met SketchUp! Hieronder het verhaal van Frank:

Mijn ervaring met SketchUp!

SketchUp usercase: presentatie voorstellen van een winkelinrichting

Als Visual Merchandiser bij Basil, een van de toonaangevende fiets accessoire merken in de fietsbranche, mag ik mijn creativiteit vaak de vrije loop laten. Presentatie voorstellen voor winkelinrichtingen, vulling van schappen, ontwerpen voor meubels en meedenken in vernieuwingen in een snel groeiende en veranderende branche zijn voor mij aan de
orde van de dag!

De fietsbranche is groot maar toch lijkt iedereen ‘iedereen’ te kennen. De jaarlijks terugkerende beurzen, van mega groot tot behouden en gericht op een specifieke groep, zijn dan ook ontmoetingsplekken en worden ruim bezocht. Voor mij, met elke toegewezen standplaats van 10 tot 150 m2, elke keer weer een geweldige uitdaging om de beurzen zo neer te zetten dat onze producten goed voor de dag komen en wij met onze stand de beursbezoekers boeien en verassen.

Voorafgaand worden de grote beurzen intern goed besproken en neem ik de wensen van onze directie en de collega’s die de bezoekers op de beurs te woord staan, mee in het ontwerp. Maar laat mij nou een matige schetser zijn!

SketchUp usercase: van 2D naar 3D

Tijdens mijn opleiding design heb ik er sterk voor gevochten om voor ontwerptekeningen ook de computer te gebruiken en heb mij toen met enorme handboeken Adobe Photoshop en een 3D programma aangeleerd…..maar dan praten wij over het jaar 1999. ‘Time flies’ en niet bij alle banen die ik tot nu toe in mijn carrière heb gehad was (3D) tekenen nodig, en tja als dat niet meer zo belangrijk is dan treden andere dingen op de voorgrond, je skills slijten.

Hier bij Basil wilde ik wel mijn ontwerpen en ideeën duidelijk maken maar omdat mij een 3D programma niet ter beschikking stond tekende ik alles ‘plat’, dus 2D in Photoshop. Mijn verhaal om tekeningen heen was dan enorm belangrijk en er waren momenten dat ik de ‘platte’ 2D tekeningen uitknipte en er dan maar een soort maquette van maakte om het concept goed over te kunnen brengen. Er is niets mis met een Maquette en die heeft zeker ook zijn charme maar tijd speelt bij ons ook een grote rol en laat het bouwen van een Maquette nou niet iets zijn wat je in 5 minuten doet. En wat als je dan na de bespreking veranderingen aan moet brengen?


Maar … toen ontdekte ik SketchUp! Ik had al wel eens tekeningen voorbij zien komen en was steeds stiekem jaloers op degene die ze mocht maken maar had in mijn achterhoofd nog de enorme kosten van 3D programma’s. Met de komst van een nieuwe Marketing manager werden ook onze werkzaamheden gescreend en mocht ik aangeven wat zaken makkelijker zou maken. Mijn wens om met een 3D programma te werken werd beantwoord met de opdracht om uit te zoeken wat er zoal was en toen kwam alles in een stroomversnelling. Ik zocht uit hoe een professionele versie van SketchUp werkt en ging op zoek naar mogelijke trainingen of cursussen. Daar kwam ik SketchExpert tegen! In april van dit jaar (2022) mocht ik de 3 daagse cursus volgen en regelde Basil mijn SketchUp licentie.

Zwaar zenuwachtig begon ik aan de eerste dag maar wat was dat een geweldige ervaring! Onze diverse groep werd enorm professioneel begeleid en het enthousiasme van de SketchExperts over het programma werd een op een op ons overgedragen. Ik keek echt uit naar elke cursusdag en als groep konden wij elkaar helpen. Het ‘Huiswerk’ was een cadeautje! Heerlijk om met alle tools bezig te gaan en al die 2D tekeningen tot leven te laten komen. Er omheen kijken, en zelfs er doorheen lopen om alles op schaal te kunnen zien!

sketchUp 2D en 3D Usercase
Voor het volgen van een SketchUp cursus: alle ontwerpen in 2D

SketchUp usercase: voordeel van het volgen van een training.

En niet alleen op de cursusdagen kregen we hulp, vragen konden wij ook door de weeks via onze groepsapp stellen, niet alleen aan elkaar maar zeker ook aan de experts, met gegarandeerd snelle reactie zodat je niet vast kwam te zitten. Ondertussen, 4 maanden later, heb ik de grootste van al onze beurzen (en dat zijn er in hoogtij wel eens zo’n 20 per jaar), 154 m2, helemaal in 3D gezet, voor de directie en collega’s was dit een geweldig praatstuk en aanpassingen zijn snel en gemakkelijk gemaakt. Voor standbouw was geen nieuwe tekening nodig, zoals vroeger. Ik kon gewoon alle maten in het goedgekeurde ontwerp zetten en zo werd de mooie presentatie tekening gedetailleerde bouwtekening.

SketchUp Usercase 3 daagse basiscursus
Na het volgen van een SketchUp cursus: presenteren in 3D!

Het is werkelijk waar alleen maar win win om met SketchUp te werken! Het geeft mij zelf meer overzicht van mijn ontwerp. Ik zie direct of zichtlijnen en ruimtes werken en kan gelijk wijzigingen aanbrengen. SketchUp maakt ontwerpen zo veel leuker en ik bespaar zo veel tijd, met er boven op ook nog mooie beelden!

Mijn presentaties zijn veel helderder en ik heb minder woorden nodig om het ontwerp duidelijk over te brengen. Alles ziet er mooier uit, zelfs al is het geen render, en ook mensen die niet zo visueel zijn ingesteld krijgen nu een duidelijk beeld.

Ondertussen is de beurs van 154 m2 al weer verleden tijd, maar de foto’s spreken voor zich. Wij waren allemaal erg blij met het resultaat. Volgende project: Ontwerp van modulaire meubels voor onze product presentaties. Ik heb er nu al zin in, en als ik vragen heb mag ik nu nog steeds, naar 4 maanden, bij de Sketchexperts aankloppen voor advies. Gewoon te gek!!

Realisatie naar aanleiding van een SketchUp tekening

Ik ben nog geen kei in SketchUp en weet zeker nog lang niet alles over het programma, maar ik heb tijdens de cursus genoeg zelfvertrouwen gekregen om hier op door te gaan en ben enorm blij dat ik bij SketchExperts mijn training heb gehad. Een vervolgcursus bij Sketchexperts om mijn skills uit te breiden zie ik zeker zitten want ik wil niet meer zonder dit programma! Wie weet volgt er dan nog een SketchUp usercase.

Ook SketchUp leren in een 3-daagse cursus?

Wil jij nou ook jouw werk of hobby makkelijker maken door te gaan werken met SketchUp? Begin dan snel met de 3-daagse cursus zodat jij snel aan de slag kunt gaan! Wie weet kunnen we van jouw verhaal ook een fantastische SketchUp usercase maken!