Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp bij vastklevende geometrie in SketchUp

Wat is vastklevende geometrie in SketchUp?

In SketchUp betekent ‘vastklevende geometrie’ dat de vormen en lijnen die je tekent vaak automatisch aan elkaar vastzitten. Stel je voor dat je met magneetblokken bouwt: als je ze dicht bij elkaar plaatst, klikken ze vanzelf aan elkaar vast. Dit is handig als je snel iets in elkaar wilt zetten waarbij alles met elkaar verbonden moet zijn.

Maar soms wil je misschien dat je tekeningen los van elkaar staan, zoals bij het ontwerpen van aparte meubelstukken in een kamer. In SketchUp gebeurt dit niet automatisch. Als je niet oppast, kunnen je tekeningen in elkaar overlopen, waardoor het lastig wordt om ze later aan te passen. Vastklevende geometrie is één van de meest voorkomende frustraties als je met SketchUp aan het werk bent. Gelukkig zijn er een paar gemakkelijke oplossingen om dit te voorkomen.

Stappenplan om vastklevende geometrie in SketchUp te voorkomen

  1. Gebruik groepen en componenten: dit is de meest effectieve manier om te voorkomen dat objecten aan elkaar vastkleven. Zodra je een deel van je model hebt gemaakt, selecteer je alle relevante geometrie en maak je er een groep of component van. Dit isoleert die geometrie van de rest van het model. Groepen zijn ideaal voor unieke objecten, terwijl componenten perfect zijn voor herhaalde elementen zoals meubels of ramen.
  2. Plan je ontwerp: Voordat je begint met tekenen, is het een goed idee om na te denken over de structuur van je model. Beslis welke delen afzonderlijke groepen of componenten moeten worden. Dit helpt je om vanaf het begin een georganiseerd model te behouden.
  3. Bewerk binnen groepen en componenten: Als je wijzigingen moet aanbrengen aan een specifiek deel van je model, dubbelklik dan op de groep of het component om het te bewerken. Dit zorgt ervoor dat je wijzigingen alleen van invloed zijn op die specifieke groep of component en niet op het hele model.
  4. Gebruik tags voor organisatie: hoewel tags in SketchUp niet voorkomen dat geometrie aan elkaar vastkleeft, kunnen ze helpen om je model te organiseren. Je kunt verschillende delen van je model met verschillende tags markeren, wat het navigeren en bewerken van complexe modellen vergemakkelijkt.
  5. Regelmatig opschonen: verwijder regelmatig onnodige lijnen, vlakken en andere geometrie uit je model. Dit helpt niet alleen om vastklevende geometrie te voorkomen, maar houdt ook je model schoon en efficiënt.

Leer SketchUp in 1 keer goed

Ben je net begonnen met SketchUp of wil je je vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Onze basiscursus SketchUp is precies wat je nodig hebt! Of je nu een starter bent of een ervaren tekenaar, deze training biedt je de kennis en technieken om je tekeningen effectief te (her)structureren en het probleem van vastklevende geometrie in SketchUp te overwinnen. De training wordt gegeven in Amersfoort, Eindhoven of online!

Meer tips? Op YouTube hebben we een playlist met video’s waarin we veel voorkomende SketchUp vragen behandelen. Deze lijst wordt geregeld aangevuld! Suggesties over onderwerpen zijn altijd welkom.